Kutyulások

 2011.02.16. 21:07

Még a kutya házhozjövetele előtt gondosan utánaolvastam annak, hogy mi a teendő, ha felnőtt kutya van a családban és kisbaba van érkezőben. Ezek alapján a következő teendők várnak ránk:

Elsősorban fontos dolognak tartom, hogy a kutyaszőrrel kezdjünk valamit. Ezt már jóval a baba születése előtt kell megkezdeni, hogy a kutya is és mi is hozzászokjunk az új napi rutinokhoz. Ami sajnos nálunk nem volt rendszeres, az a fésülés. Rövidszőrű az eb, ezért nem tartottam annyira fontosnak a gyakori fésülgetést, hiszen nem lesz csomós a szőre, semmi látványos dolog nem történik, ha kihagyjuk. Persze hullik a szőre és ez meglátszik lakásszerte, gyakrabban kell takarítani.
Ezzel kapcsolatos terv a napi fésülés. Így rögtön a kutyáról szedjük össze az elhalt szőrszálakat, nem a padlóról és egyéb helyekről. Hamarabb is eszembejuthatott volna... :)

Másik előkészület a "helyedre" vezényszó tudatosítása a dögben. Eddig is használtuk már, de mivel alapjábavéve nagyon jólnevelt kutyáról van szó, ezért ritkán volt erre szükség, így annyira nem megy még készségszinten a dolog. Ennek a begyakorlását is megkezdtem már vele.

A harmadik dolog még a baba születésére vár. Szükség van hozzá egy tetrapelenkára, amit az első korházi napon fogunk használni a babánál. A lényeg, hogy a pelus átvegye a baba illatát és ezt a pelust a párom majd még a kórházi tartózkodásunk alatt odaadja a dögnek. A kutya játszat az anyaggal, az onnantól kezdve az övé. Ezáltal állítólag a kutyus megismerkedik a baba szagával, így az első találkozáskor már nem lesz neki teljesen idegen a gyerek. Ehhez már kiválasztottam egy pelenkát és tervezem, hogy hímzek bele valami kis jelet vagy egyéb módon megjelölöm. Tudom, hogy ezutóbbi nem szükséges, de mégis jóérzéssel tölt el ez a fajta készülődés is. Lehet, hogy egy csontot fogok ráaplikálni. :)

A negyedik teendő saját találmány. Az elmélet a következő: a gyerek hazahozatalakor nem visszük fel a babát úgy a lakásba, hogy a kutya ott találkozzon vele először. Ugyan eddig csak kutyás megfigyelések vannak ezügyben, de az a tapasztalat, hogy a dögi könnyebben elfogadja az új jövevényt a lakásban, ha még a területén kívül találkozik vele és együtt visszük őket fel. Így hát ha megérkeztünk a kocsival, akkor valaki leszalad a kutyával, megmutatjuk neki a kisfiút és együtt indulunk haza.

További intelmek még a kutya-gyerek kapcsolathoz:

  • soha ne hagyjuk őket kettesben
  • a kutyának tabu a gyerekágy, a cumi és egyéb szenzitív holmik
  • a gyereknek tabu a kutyatál és esetleg a kutya játékai
  • a kutyában tudatosítani kell, hogy ő van a rangsor legalján, a gyerek is jóval fölötte áll

Ezekhez igyekszünk tartani majd magunkat.

 

Címkék: gyerek kutya

A bejegyzés trackback címe:

https://szilabar.blog.hu/api/trackback/id/tr782666414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása